fbpx

Je 10. december pol druhej nad ránom, vždy keď si dám večer kávu tak zaspím len na hodinku, dve a potom sa zobudím a začnem rozmýšľať čo som ešte neurobil, čo by som mal urobiť, nad novými plánmi a podobne… Niekedy vydržím rozmýšľať až do rána, niekedy je jednoduchšie otvoriť počítač a upracovať sa k spánku 🙂 Dnes som zistil, že už v auguste som mal nachystaný tento blog, len som ho v návale práce zabudol zverejniť tak to teraz idem napraviť…

Tento týždeň som stál pred jedným zásadným rozhodnutím, ktoré ovplyvní nielen moju kariéru realitného makléra a vlastníka realitnej kancelárie ale bude mať prakticky dopad na úplne všetky oblasti môjho života… Uvedomil som si, aký som bol ešte pár rokov späť nerozhodný a viem, že mnohí ľudia majú s rozhodovaním problém.

Sem tam vidím človeka, ktorý stojí pred výkladom s jogurtami a 15 minút si vyberá… Tu treba začať a uvedomiť si, že ak sa neviem rozhodnúť v takýchto maličkostiach, čo potom pri zásadných otázkach… Predstavte si, že niekam cestujete a prídete na križovatku, cesty sú 3 a každá vyzerá lákavo, vy zastanete na rázcestí a keďže sa neviete rozhodnúť tak je to pre Vás v podstate konečná… Treba začať aj s maličkosťami akými je výber jogurtu či ponožiek, či akú košeľu si dať v daný deň do práce. Toto je však skôr o postoji, vážení si vlastného času a cviku. Keď však príde na zložité a komplikované rozhodnutia ktoré výrazne ovplyvnia vaše smerovanie je užitočné spoľahnúť sa na dobrý systém. Študoval som viaceré knihy a mal aj zopár koučingových stretnutí a vytvoril som si nakoniec svoj vlastný systém, postup ako riešiť zložité rozhodnutia.

  • v zložitých veciach sa nikdy nenechajte dotlačiť k rozhodnutiu ihneď, zároveň si však vždy určite termín dokedy sa rozhodnete. Mal by byť samozrejme primeraný,
  • vyzberajte dostatočný počet dát,
  • oslovte 3-5 ľudí ktorým dôverujete a spýtajte sa na ich názor,
  • dajte si na pár hodín alebo deň pauzu.

Následne môžete použiť perfektnú a jednoduchú vychytávku od známeho kouča Dana Sullivana, ktorý zostavil následný bodovací systém… Vaše rozhodnutie preženiete cez 5 filtrov a vždy hodnotíte od 1-5 (čím viac pozitívny výsledok tým viac bodov na stupnici od 1 do 5).

Filtre:
#1 Schopnosti – mám na to? Je to v súlade s mojim talentom? Som schopný to zvládnuť?
#2 Odmena – oplatí sa to? Finančne mi to prospeje? Získam tým niečo? Je odmena zaručená?
#3 Rozvoj – posunie ma to ďalej? Prospeje mi to? Uvidím progres?
#4 Pomoc druhým – Ovplyvní to pozitívne aj moje okolie? Je to v prospech aj iných ľudí?
#5 Súlad – Posunie ma to smerom k mojim vyšším cieľom? Je to v súlade s mojim smerovaním?
Najmenej bodov je 0, 15 bodov je pozitívny výsledok, nad 20 je super, 25 je maximum. Údajne pri viac ako 15 bodoch by ste do toho mali ísť…

Ako sa rozhodovať
Ako sa rozhodnúť správne?

Ak Vám body vyšli pred závažným rozhodnutím ešte posledných 10 minút, ideálne prechádzka v parku a potom sa DO TOHO DAJTE… Horšie ako urobiť nakoniec zlé rozhodnutie je stáť na mieste a neposúvať sa nikam.

JA DO TOHO IDEM, a v priebehu mesiaca až dvoch sa dozviete viac…

To moje zásadné rozhodnutie z augusta sa týkalo pokračovania budovania vlastných značiek alebo spojenia s realitnou kanceláriou Martina Čapa a jeho Riešime bývanie. Niektoré veci idú rýchlo, niektoré pomalšie, ale od januára 2020 by sme mali byť pod jednou strechou, značkou a jedným systémom. Verím, že uvedený článok pomôže aj vám v zásadných rozhodnutiach a spolieham sa na to, že mne pomohol rozhodnúť sa dobre.

Majte sa krásne!

Dôležitý blog o rozhodovaní / nerozhodovaní…

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.