fbpx

Postrehy zo 6. realitnej konferencie NARKS zo 06.12.2019. V skratke:

– veľké realitky majú ťažké zohnať ľudí a noví makléri to majú extrémne ťažké
– nie je čo predávať,
– na trhu je chaos a protichodné vplyvy na cenu (vysoký dopyt, nízka ponuka tlačí ceny nahor, ekonomika sa asi zhorší),
– nikto nevie v dnešom chaose predvídať vývoj a všetci skôr „čakajú“ čo príde,
– politici nám všetkým škodia svojimi žabomyšími vojnami,
– bez aktivít môžete byť vyškolení ale tvrdá a efektívna práca ak chcete byť úspešní vás aj tak neobíde 🙂

Prepis vlogu nájdete tu:

Zdravím vás, moje meno je Ján Ratulovský, som tu opäť so svojím  realitným vlogom po dlhšom čase, nakoľko nebolo veľa priestoru, naša firma sa spojila, respektíve zlúčila so značkou Riešime bývanie, ktorú zastrešuje Martin Čapo, ktorého možno poznáte z relácie Nové bývanie a s tým súviselo veľmi veľa zmien, takže nebol časový priestor nejak sa veľa venovať Youtube a vlogom.

Dnes tu mám pre vás nejaké informácie, svoje postrehy z konferencie, ktorú organizovala Národná asociácia realitných kancelárií Slovenska, v skratke NARKS, spolu s časopisom odborným Trend. Táto konferencia bola včera v Bratislave a boli na nej rôzni odborníci, nielen teda z oblasti realít, ale aj z oblasti hospodárstva a súvisiacich oblastí s realitami ako sú financie, hypotéky, štátny rozpočet, legislatíva a podobne. Vyjadrovali sa k rôznym témam, čo najviac zaujíma ľudí je téma, že kam sa realitný trh posunie v roku 2020 alebo 2021 a možno ešte dôležitejšie ako to, že čo tam tí páni včera prezentovali je to, čo neodprezentovali a to sú také tie pocity z toho, že teraz, aspoň ja som si z toho vyvodil nejaký svoj názor, že na trhu ako takom, nielen teda ekonomickom, ale aj realitnom je taký chaos, že ani tí najväčší odborníci naozaj nevedia s istotou alebo aj s nejakou vyššou pravdepodobnosťou predvídať , čo sa stane, pretože na trhu je obrovské množstvo protichodných informácií, čiže viac – menej všetky prezentácie sa skôr uchýlili k tomu, že vyhodnotili nejaké parametre a štatistické údaje toho, že čo sa vlastne už stalo a málokto vie naozaj povedať, čo nás čaká.

Ekonomické ukazovatele hovoria o tom, že prichádza, teda nie kríza, ale určite nejaká forma alebo ochladenie ekonomiky alebo recesie a zároveň veľmi protichodne, čo sa týka nehnuteľností, rast podporuje to, že je nedostatok nehnuteľností, je malá ponuka a sú veľmi nízke úrokové sadzby. Čo sa týka úrokových sadzieb, tak podľa odborníkov by sa v najbližšom období zvyšovať nemali, čiže mali by ostať nízke, čo bude naďalej podporovať to, že ľudia si budú brať úvery, úvery budú relatívne výhodné a trošku vlastne po novom roku má dôjsť k sprísneniu posudzovania klientov, hlavne nižšej a strednej vrstvy, ktorá si bude môcť dovoliť úver síce za veľmi výhodných podmienok, ale nie až v takej výške.

Banky chcú trošku a teda Národná banka sa snaží potlačiť dofinancovanie nehnuteľností spotrebnými úvermi a snažia sa znížiť LTV, to znamená, že pomer koľko si ľudia dajú vlastných peňazí alebo vlastných zdrojov v pomere k peniazom, ktoré im požičia banka, keď si kupujú nehnuteľnosť. Čiže najbližší trend na nejakom trhu bude taký chaotický, vďaka tomu obrovskému dopytu to vyzerá, že ceny budú ešte stále, nemali by klesať, ale naozaj ani tí najväčší odborníci si netrúfli povedať, že čo sa stane aspoň s nejakou miernou dávkou istoty.

Celá konferencia sa niesla v tomto duchu, realitní makléri ako takí sa skoro všetci sťažujú, že nie je čo predávať, čiže trh je taký, že veľakrát klienti dajú len nejaký svoj inzerát a predajú si tú nehnuteľnosť sami. Aj keď je otázka, že ako výhodne a ako profesionálne, ale to je možno na inú diskusiu, čiže, čo sa týka tej konferencie mal som pocit, že hlavné tí veľkí hráči a veľké siete teraz trošku zužujú stavy a naozaj nemajú až toľko na sklade, aby teda mali čo ponúknuť klientom. To bol taký môj dojem.

No a, na záver konferencie to zaklincoval známy motivátor Andy Winson, ktorý mal veľmi dobré vystúpenie, ale v podstate z neho vyplynulo, že či chcete, či nechcete, môžete chodiť na akékoľvek školenia a motivačné tréningy a konferencie, ale v konečnom dôsledku, máme sa dobre, treba si len vyhrnúť rukávy a robiť a až tak nemrnčať.

Ešte veľmi dôležitý postreh, od viacerých ľudí tam zaznelo, že to, čo sa teraz deje na politickej scéne a pri schvaľovaní zákonov, ktoré by mali teda pomáhať alebo mali by byť nejakým odrazovým mostíkom, aby sa veci zlepšovali, tak je úplná katastrofa. Naši politici nevedia schváliť takmer nič bez toho, že by do toho zapájali nejaké svoje osobné záujmy, šarvátky, predvolebné hry a ťahy a veľa vecí tým trpí a hlavne teda ľudia z praxe sa dožadujú veľakrát úplne zbytočne, pracujú aj niekoľko rokov na nových zákonoch a predtým ako sa majú tieto veci dotiahnuť, tak ich proste niekto zablokuje pre nejaké politické hry. Takže, toto je trend tejto doby. Ja mám potom nachystaných viacero vecí, ktoré ešte by som chcel zahrnúť do svojich ďalších vlogov, ktoré sa týkajú toho, že čo my teraz zavádzame, aké novinky chystáme, ale aby to už nebolo nejak extra dlhé, tak teda v ďalších vlogoch.

Ja sa s vami lúčim a ako povedal Any Winson, informácia, ktorá sa nepoužije v praxi, tak neznamená vedomosť, je to stále len informácia. Takže, treba robiť. Majte sa pekne.

6. realitná konferencia NARKS a TREND 2019

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.