fbpx

S manželom sme prenajímali v roku 2010 byt, celkový príjem z toho bol 7 072 eur. Obidvaja sme dôchodcovia, manžel okrem toho živnostník, platca DPH, za minulý rok skončí v strate. Chcela by som rozdeliť náš príjem tak, aby nám vyšla čo najnižšia daň. Môžem na seba napísať sumu 2 938,80 eur (2 012,85 + 925,95 €) napriek tomu, že som mala v roku 2010 starobný dôchodok vo výške 3 100 eur a na manžela zvyšok, teda 4 133,20 eur?

Môže si potom manžel odpočítať skutočné výdavky, teda celú sumu, ktorú platil správcovi domu (vodné, stočné, fond opráv, poistenie domu odmena správcov)? Energie si podnájomník platí sám na svoje meno, nevieme koľko. Mohol by si manžel ešte dať do výdavkov aj poistku, ktorú platíme za predmetný byt a sedaciu súpravu, ktorú sme v roku 2010 museli kúpiť?

Váš návrh delenia príjmu závisí od vášho rozhodnutia, ale nemôžem celkom súhlasiť, či je to najlepšie riešenie.

Čo sa týka vás, ako manželky, nemusíte podávať daňové priznanie, § 46, tretia veta zákona o daniz príjmov hovorí, že pokiaľ vaše príjmy (ako dôchodkyne) nepresiahnu 50 % výšky nezdaniteľného minima, priznanie si podať nemusíte a vtedy sa ani neskúma výška vášho dôchodku.

Ale sumou 2 938,80 eur ste prekročila túto hranicu a musíte si podať daňové priznanie. Suma vo výške 5-násobku životného minima bude oslobodená, teda 925,95 eur. Váš príjem na zdanenie bude vo výške 2 012,95 euro a výdavky k prenájmu musíte dorátať v pomere, v akom je suma oslobodenia k vaším príjmom. Rozdiel zdaňujete, to bude váš základ dane.

Od základu dane si odrátate sumu vo výške 4 025,70 eur (nezdaniteľná čiastka na daňovníka) – 3 100 euro (váš vyplatený dôchodok za rok 2010). Teda odrátate si sumu 925,70 eur.
Pre ukončenie výpočtu sú podstatné výdavky, o ktorých nemáme zatiaľ konečnú informáciu.

Vy ste určila na zdanenie sumu 2 938,80 zo sumy celkového príjmu 7 072 eur. Postupujeme ďalej podľa  § 4 odstavec 8 – Príjmy uvedené v paragrafe 6 odsek 3 …, ktoré plynu manželom na základe ich bezpodielového spoluvlastníctva, sa zahŕňajú  do základu dane v rovnakom pomere u každého z nich, ak sa nedohodnú inak. V tom istom pomere sa zahŕňajú do základu dane výdavky vynaložené na dosiahnutie, zabezpečenie a udržanie  týchto príjmov.

U vás je to v pomere  42 % z celkových príjmov (2 938,8 : 7 072 eur) a preto vaše výdavky musíte zachovať v rovnakom pomere voči nim. Manžel si teda doráta k jeho príjmom po odpočítaní 5-násobku životného minima výdavky, ale tiež pomerom podľa § 9 odstavec 1 písmeno h.

Tu sa vychádza z výšky výdavkov pri zachovaní  § 4 odstavec 8, teda jeho príjmy budú 4 133,20 eur a výdavky v pomere 58 % z celkovej sumy, až potom postupujeme podľa § 9 ods.1, písm. h, u vás oboch.

Výdavky, ktoré sa týkajú celej sumy uhrádzanej správcovi, budú teda delené medzi vás oboch.

Spôsob uplatnenia výdavkov je na vás, podľa zváženia – buď vediete evidenciu alebo jednoduchéúčtovníctvo. Ostatné energie, pokiaľ sú na meno nájomníka a on ich platí, do vašich výdavkov nepatria.

Výdavok  – poistka  za nehnuteľnosť je výdavkom preukázateľne  vynaloženým podľa § 19. Ale musím tu dodržať zásadu opatrnosti (vzhľadom na nie celkom jasné znenie zákona o dani z príjmov k vymedzeniu bytu ako majetku a k ním priamo prislúchajúcich súvisiacich výdavkov, ale v nadväznosti na zákon o účtovníctve, že váš byt budete mať zahrnutý v obchodnom majetku – buď cez účtovníctvo alebo cez  evidenciu).

Pozor ale, zahrnutie bytu do obchodného majetku by však mohlo skomplikovať režim DPH  u manžela ako platiteľa DPH.
Pokiaľ ste zakúpili sedaciu súpravu, neuviedli ste, či byt prenajímate vrátane zariadenia.

§ 6 odstavec 4  zákona myslí aj na túto skutočnosť: príjmami podľa odseku 3 sú aj príjmy z prenájmu hnuteľných vecí, ktoré sa prenajímajú  ako príslušenstvo k nehnuteľnosti.

Na základe vašej kalkulácie, ak suma za celý prenájom  bude primeraná, môžete vynakladať prostriedky aj na iný nákup zariadenia.

V podstate všetky náklady súvisiace priamo s bytom, napríklad aj maľovanie, opravy či údržba predpokladajú, že niečo robím na majetku, o ktorom buď vediem evidenciu alebo účtujem.

Autorka je daňovou poradkyňou. Je členkou Slovenskej komory daňových poradcov.

Autor odpovede nepreberá zodpovednosť za správnosť a komplexnosť odpovede, keďže jeho informácie o probléme sú obmedzené formuláciou otázky.

Zdroj: financie.etrend.sk

Ako zaplatiť čo najmenšiu daň pri prenájme

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.