fbpx

Nakoľko v našej obci Veľké Rovné kolujú ponovom rôzne fámy a klebety a chceli by sme všetko uviesť na pravú mieru, sľúbil som že zverejním absolútne všetky fakty a detaily o našom spore s doktorom Škulavíkom.

Pán doktor Škulavík stavia garáž tesne vedľa našej. Na začiatku všetko vyzeralo bezproblémovo. Dohodli sme sa ako normálni ľudia, mal si garáž pritlačiť jednou stenou k našej a zarovnať čelnú stenu s našou. Zrazu jedného dňa sme prišli a objavili vedľa našej garáže betónové panely, ale všetko vyzeralo inak ako sme sa pôvodne dohodli. Začali sme zisťovať prečo a po stretnutí s pánom Škulavíkom sme sa dohodli opäť. Garáž teda už nebude lícovať s našou prednou stenou, ale bude vysunutá. Moc nás to nepotešilo, lebo nám to sťaží vychádzanie z garáže, ale dohodli sme sa s ním, že si nebudeme robiť problémy. Pán doktor Škulavík ale vybetónoval základovú dosku evidentne aj v našom pozemku. Pri vychádzaní z našej garáže nám dosť prekážal roh jeho betónového základu a nakoľko podľa geometrického plánu očividne zasahuje do našej parcely poprosili sme ho aby si drevenú konštrukciu garáže posunul ďalej a po dokončení sporný roh osekal (aj napriek tomu že po celej dĺžke garáže je v našej parcele, vadil nám len roh). Pán doktor Škulavík slušne súhlasil a keďže medzičasom si začal vybavovať papiere tak sme spokojne dohodnutí ani nešli na konanie na obecný úrad. Na naše veľké prekvapenie po návrate z dovolenky už nič nebolo tak ako predtým. Doktor Škulavík si podal svojvoľne stĺp až na úplný kraj betónovej platne, prestal dvíhať telefón a nezastihol ho ani otec doma. Nezostalo nám iné len dať to preveriť stavebnému úradu. Očividne asi aj doktor Škulavík zastáva názor, že najlepšia obrana je útok a to ako na našu sťažnosť reagoval nás úplne prekvapilo. Zastrašovanie vysokou pokutou 1300 EUR a tresnými oznámeniami očividne asi v Rovnom na iných zaberá. Snažili sme sa aj napriek tomu dohodnúť ako slušní ľudia. Ale očividne, kto chce kam, pomôžme mu tam.
Rozhodol som sa preto, že nebudem nikam vypisovať ani sa neznížim na udávanie ako on ale že jednoducho všetko zverejním. Jeho listy, jeho reči, jeho chovanie.

Takže ako prvú si môžete preštudovať našu sťažnosť na stavebný úrad a sami posúdiť či ide o vyhrážanie alebo ohováranie.

Reakciou sme boli šokovaní, neviem, či je to u právnikov obvyklé ale ak áno tak by sa mali hanbiť. Toto je zastrašovanie, toto je vydieranie:

Aj napriek tomu sme reagovali zmierlivým listom, ktorý prikladám:

Nepomohlo a už aj tak bol dohodnutý termín stavebného konania. Prikladám prepísaný kompletný neupravený záznam. Podotýkam, že som si nič nevymyslel ani neprikrášlil. Ale posúdte sami právnu „odbornosť“ už len na základe kvality podania na súd čo pripravil a všimnite si jeho vystupovanie. JA BY SOM SA NÍM TEDA BÁL NECHAŤ ZASTUPOVAŤ. Prikladám neopodstatnené a hlúpe podanie na súd za údajné ohováranie v ktorom jediným dôkazom je spomínaná oficiálna sťažnosť na stavebný úrad. (pre mňa nepochopiteľný čin 🙂 ) Momenty ktoré ma najviac zaujali ako aj „právnické perly“ som zvýraznil hrubou lebo ide o viac ako 9 strán textu a asi málokto to prečíta celé. Ale oplatí sa 🙂


Zároveň vyzývam všetkých ktorí sa s niekým naťahujú. Zverejnite to. Nie výmysly, ale fakty a údaje. Normálni ľudia si spravia názor.

ZÁZNAM ZO STAVEBNÉHO KONANIA 13.09.2010

Zúčastnili sa:

Jarmila Ratulovská, zastúpená synom Jánom Ratulovským, (J), (R)
JUDr. Jozef Škulavík s manželkou, (Š), (ŠM).
Zástupkyňa stavebného úradu Veľké Rovné (VR)

Ako to prebiehalo:

VR: Dobrý deň J, R: Dobrý deň, Š: Dobrý deň, ŠM: Dobrý deň.
J: Dobrý deň, chceli by sme odovdzať splnomocnenie nakoľko ma bude zastupovať môj syn, manžel sa ospravedlňuje, je v práci.
VR: Dobre, ďakujem
R: Dobre, tak nám pán Škulavík poslal list v ktorom píše že nám tu namieste preukáže že nie on ale my sme na jeho pozemku, tak ja by som ho teda poprosil nech povie on čo má a potom sa vyjadrím ja.
VR na Š: Tak ja Vás teda vítam na tomto konaní, kde pán Ratulovský dal sťažnosť vo veci výstaby garáže na jeho pozemku. Pán Ratulovský (starší) sa nezúčastní. Vy teda máte doklad o tom že už je to aj zameraná stavba, hej?
Š: Ja by som ale prvé, nemal by som to robiť, ale nech sa páči tu máte podanie na 1200 EUR prijaté okresným súdom … za ohováranie zároveň je podané tresné stíhanie na prokuratúre, čo som sľúbil to znamená čierna stavba, tam je plyn, tam je voda, vyjadrenie nemáte, pôjde to dole. Ale to je druhá vec, čiže ja som nemal mať čo súhlas od Vás či sa nalepím alebo nenalepím, presne ako som povedal. Hej? Vychádzajúc z geometrického plánu na zameranie stavby, to je tento geometrický plán, oficiálne som zistil.
VR: Toto je plán na zameranie stavby.
Š: To čo bolo podané s naším súhlasom v podstate som prišiel na to, že keď som si dal tuto ja svoje auto ja som do jednej ani do druhej časti nevošiel. To znamená načo mi je taká garáž. Tak som to podal v súlade s týmto plánom a táto značka neni v žiadnom prípade nijaký výmysel alebo aby si to tu ktosi nakresli, to je od geodeta, keď zobereme že toto je to stred a tam ku koncu Vašej čiernej stavby je meter dvadsať.
VR: Podstatné je to čo máme tuná.
R: Prvý bod čo by som chcel podotknúť: Tak v podstate Vaša stavba momentálne je v takom stave právnom ako naša, to znamená, že keďže nemáte stavebné povolenie je to takisto čierna stavba.
Š: Bolo, len ste ho prerušili.
R: S tým, že akurát, ste tu mali túto základovú dosku skôr. Akurát s tým, že my máme stále záujem sa dohodnúť. Nechceme vyrábať problémy ani podávať tresné oznámenia navzájom. Myslím, že to nemá zmysel. Našim cieľom je sa dohodnúť aby ten roh ktorý nám bráni vo vychádzaní z garáže bol tak ako sme sa pôvodne dohodli a ak by som teda mohol poprosiť, že by sme teda premerali tých 4,93 m, ktoré sú uvedené na tomto zameraní stavby, že koľko vlastne má táto základová platňa.
Š: Môžeme
R: Nech sa páči.
Š: Budeme potom merať aj všetky Vaše veci.
R: Môžme.
Š: Len sa chcem spýtať. On zastupuje tento chlapec koho?
J: Mňa. R: Pani Ratulovskú, moju mamu.
Š: Má plnú moc? J: Má
Š: Overenú?
VR: Nie, nemusí byť overená.
J: Ja som tu takže nemusí mať overenú.
R: Ona je tu prítomná, takže? Ale mám hovoriť jej a ona bude hovoriť Vám?
Š: a Ratulovský?
J: Je v práci.
VR: Sa ospravedlnil.
Š: No, poďme merať.
R: Budete merať Vy alebo ja?
Š: To je jedno. Chyť to. Odkiaľ?
R: Od začiatku Vašej stavby.
R: Môžem naznačiť, hej? Čiže tuná sú tri metre. Vidíte tú značku
Š: No.
R: dve, päťdesiat. To je celkom 5,5 metra.
Š: No.
Š: Mňa zaujímá hantá hranica, táto ta nemá čo zaujímat. To je hranica mojá a suseda.
R: Ja sa pýtam, že aký je ten geometrický plán, podľa ktorého postupujete.
Š: Tento, čo má pani Inžinierka (VR). A merajme z hranice, tu je hranica.
R: Takže pani (VR), prišli sme na to, že tá základová platňa je široká 5,5 metra. Vysvetlite mi ako je možné, pri zameraní stavby na päťmetrový pozemok umiestniť 5,5 m základovú dosku.

VR: Hmmm, no to ja neviem ako sa stalo.
Š: To nech vás nezaujíma tá hranica, táto hranica nás zaujíma. Riešime túto.
R: V poriadku, požadujeme teda, keď pán Škulavík si nie je vedomý tohto, aby prišiel geodet a zmeral tú spornú hranicu. Lebo ináč.

Š: Ale dovtedy si odstráňte tieto dvere a dajte si ich na hentú stranu.

R: Prečo?
Š: Ja ich tu nestrpím. No preto, že mi tvrdíte, že nemôžete vyjsť. Tá stavba neni v podstate neni, neni legálna. To znamená, že v podstate tie dvere, keď hovoríte, nemôže mama vyňsť alebo kto.
R: Mali by ste asi hovoriť na pani (VR) nie na mňa.
Š: Vy ste podávali sťažnosť. Tá stavba je čierna, v podstate a tak ďalej. Prokurátor bude riešiť vec, tu je plyn, a tak ďalej. Nemáte súhlas a ani ho nebude mať a takisto voda.

R: Nech ju teda rieši on.
VR: Kľudne, ten je meter od plynu. To je vec stavebného úradu, či pôjde dole alebo nepôjde. Ako tvoja tak aj ich. (pozn: pani VR si tyká s pánom Š). To už sa bude dodatočne legalizovať. Stavba ak nie je v rozpore s verejným záujmom tak sa dodatočne zlegalizuje.
Š na pani VR: Ty máš svoj názor, ja mám svoj názor.
VR: No
R: Pani VR. Môžem ešte. Už keď sa postavíte na tú bodku, ktorú pán Škulavík tvrdí, že je to tá hranica, tak povedzte mi už len voľným okom, ako nám píše on v liste, že teda máme si spraviť priemet a natiahnuť šnúru po roh našej garáže, teda konečný, ktorý by mal byť geodetickým bodom. Neviem, ja som teda zisťoval u geodeta, on mi tvrdil že zameriava ešte 20 cm od garáže, aj na okap, aby tam bol nejaký priestor, čiže ten geometrický plán tam je.
VR: Čiže vy máte geometrický plán, vášho geodeta ste sa pýtali.
R: Áno. (máme)
R: Ja to tu mám presne pomerané. Pozrite. Tak toto je naša garáž, momentík. Vlastne toto sú parcely a rozmery parciel z nášho geometráku. Podotýkam, že geodet zameriaval už hotovú stavbu.
VR: Tuto to môžeme na tomto vidieť.
R: Geometer už zameriaval hotovú stavbu, nakoľko sme to riešili kvôli legalizácii stavby a potrebovali sme najskôr usporiadať majetkový stav. Vlastne to vybavoval pán Škulavík, mal od toho aj nejaké podklady. Parcela má rozmer 5,45 metra od susedovej garáže. Merali sme všetky tie garáže. Takže vlastne všetko nám sedelo, tých 5,45 metra je vlastne až po okap. Hej. Čiže ešte 20 cm od garáže by mal byť priesah. Všetko som premeral, všetko sedí. Naša garáž má 5,25 m po tento roh.
VR: Áno, áno, to tu aj vychádza. Potom táto /54 tá je vo vlastníctve Ratulovských.

R: Áno.
VR: Neviem prečo to ten pán Kubáň dal do vlastníctva Vás manželov (Š) keď je to vo vlastníctve manželov (R). Môže sa stať, že ten geometrický plán Vám ani nezapíšu bez ich súhlasu. Aj keď tá parcela má len, koľko to vychádza? 1m2.
Š: Ale tam není napísaný vlastník Ratulovský. Tam je napísaný vlastník Škulavík.
R: Ale je. VR: Áno. (na nezapísanom geometráku) je ale pôvodný stav.
Š: Ale veď to je katastrálny zákon. To je plus mínus. To sú limity.
R: Vy si nemôžete dať zamerať cudziu parcelu.
VR: Môže si dať, ale to mu nezapíšu, len so súhlasom vlastníka.
R: Ale my s tým nesúhlasíme. A teda tento geometrický plán každopádne napadneme.
Š: Dobre, dobre.
VR: Tebe nie, ale tu geodet zasahuje do cudzieho pozemku bez súhlasu vlastníka. To je tých 20 cm na ten okap. Ono to môže byť, že je to vo Vašom pozemku.
Š: Ale okap neni v pozemku. Okap nerieši pozemok.
VR: Tento.
R: Ale vaša voda keď bude padať na náš pozemok? To Vám kto dovolí?
Š: Ale moja nebude padať. Na Váš pozemok.
R: Akože nie?
Š: Kde?
R: Celá táto časť. Vychádza to cca 54 cm.
Š: Tu je strecha. Tu to ide dole.
VR: Áno, má sklon a ide dole.
R: Ale keď spravíte priemet na zem, nemá sa čo Vaša strecha nachádzať nad pozemkom druhého vlastníka.
R: Podotýkam, na žačiatok. Aby sme si to ujasnili. Jediná vec, o čo nám ide. Nech si to tu nechajú. My nechceme aby ten múr (na našom pozemku) rušili, ani necheme robiť problémy.
VR: Jasné, treba sa dohodnúť.
R: Tu keď stojí auto, a tu susedia často parkujú. Druhé auto takto stáva tu a my s naším väčším autom, keď sa potrebujeme vytočiť, tak predkom zasahujeme do toho rohu a na 10x sa tu musíme vážne vytáčať. Jediná vec o čo nám ide, aby sa tento roh podal o tých 50 sporných cm. Ja som si vedomý toho, že tá hranica je tu. Som ochotný kľudne zavolať geodeta. Kľudne si tento zvyšok tu nechajte, aj tú zadnú časť základu. Chceme len aby sa toto tu odbilo.
Š: Nič sa tu nebude odbíjať môj zlatý. Lebo ja tu nevejdem dvomi vozidlami.
R: To je Váš problém.
A v podstate aj to že táto časť je náš pozemok, takže ja si myslím, že akákoľvek inštancia nemá právo sa dotýkať cudzieho vlastníctva a ako vravím, že ešte raz: sme ochotní sa dohodnúť, ide nám len o ten roh, ten zvyšok ani nechceme riešiť, nech si tam pán Škulavík postaví, aj keď bude v podstate evidentne na našom pozemku, je nám to jedno, ide nám o tento roh. Čiže to je naša ústretovosť voči nemu. Ak bude robiť problémy, tak žiadame aby akákoľvek časť jeho stavby bola odstránená z nášho pozemku.
VR: Potom by podľa mňa bolo vhodné to ešte raz dať vytýčiť geodetom.
Š: Šak ho móžeme zavolať. Móžeme ho zavolať ako to robil.
VR: Jozef. Podľa teba tento bod by mal byť ten tento bod? (z GP) Hej?
Š: No, a idem čiernou čiarou až.
VR: Noo, ale ozaj keď sa to pretne.
Š: Čoo? 5 cm?
VR: Možno 10.
Š: No, ale nie 40
VR: 40 nie.
R: Lenže bohvie čo tam zameriaval, keď ešte tu zasiahol do našej parcely.
VR: Ale to je len pozemok. To nie je stavba.
R: Ešte pozrite na tomto geometráku. To nevidno. Ten bod je ešte ďalej. Tuná za tou hranicou. Takže ja neviem, čo ten geodet zameral. Ale.
Š: Ja som tu nebol.
R: Dobre, ale.
Š: Prišiel, zameral, nestranne, mám geometrický plán.
R: My máme takisto geometrický plán.
Š: Ale nie takýto nový, zameraná stavba.
VR: Vo vašom (J) ešte zameraná stavba nie je. Vraveli ste, že už stavba stála v 98. Už to stálo. Prečo to nedali na zameranie stavby?
R: Lebo najskôr sa vysporiadavali majetky, kvôli tomu aby sme to potom mohli zlegalizovať.
J: Nebolo to naše.
R: Nebol to ešte náš pozemok. A tuná jasne vidno, že aj keby bol roh tej garáže, že je tu ďalší priestor. A ešte ďalšia vec. Ja som odmeral našu garáž, parcela pod garážou by mala mať 5,45 m, naša garáž má 5,3 metra. Tým, že aj ostatné rozmery sedia, presne podľa tohto geometráku. Tak ja si myslím, že ten geodet nie je idiot. A tuná vychádza ešte 42 cm od rohu garáže je po hranicu našej parcely. Hej. My súhlasíme aby tam si tam nechal aj pán Škulavík tú konštrukciu. Necheme tento roh. To je jediná vec. My sme sa snažili dohodnúť. Otec bol za Vami. Vy podávate tresné oznámenia.
Š: Ale šak už je podané. Ja si predsi nedovolím od. Keď všetko som vysporiadaval já v podstate. Ešte som ja predával a tak ďálej a já aby som teraz mal problémy s Vami.
R: A my sme Vám to nezaplatili? Máme od toho doklady koľko sme Vám dali za to peňazí.
Š: Šak to je v poriádku, že ste zaplatili. To je v poriadku.
R: Takisto som sa bavil s našim právnikom. Ten Váš list by sa dal kľudne považovať za vydieranie.
VR: Ja si myslím, že takto ďaleko by sa nemalo ísť.
Š: Ja si to nemóžem takto dovoliť oný v podstate, aby, aby mi tu nadával a chodil a vyhrážal sa.
R: Kto Vám nadáva? Nikto Vám nenadáva.
Š: Šak to preukážeme.
R: My sme poslali slušný list.
VR: Ja som zvyknutá na takéto sťažnosti. Ja to nepovažujem za osočovanie alebo urážku.
Š: Noo ale šak nech to posúdi niekto iný. A v podstate aj geodet bude menovaný súdom. A tak ďalej. To nie, že ideme si zavolať. Ale ja sa na to vykašlem. No
VR: Ale dokedy sa to potom zlegalizuje?
Š: Toto sa nezlegalizuje. Ti hovorím prokurátor, dostaneš vyjadrenie aj to že si mi povedala, že ja mám zaplatiť pokutu (na adresu VR)
R: Ale aj Vaša stavba je čierna.
Š: Toto čierna stavba neni.
VR: Nie?
R: A čo to je?
Š: Podľa prokurátora. Toto je čierna stavba (naša garáž – ukazuje vedľa Š).
R: A čo to je?
Š: To je hrubá stavba.
R: A máte na ňu stavebné povolenie.
Š: To je hrubá stavba.
VR: Keď sa začne so stavbou bez stavebného povolenia… Ale no to hádam nie
R: Pán Škulavík, veď ste právnik…

VR: Ale to hádam nie…
Š: Ale ano. Áno, áno.
VR: To nechceš aby sme považovali za dodatočnú legalizáciu?
Š: Áno, a keď mi dáš túto pokutu, tak hneď bežím tam.
VR: Hej?
Š: 400 EUR čo si vravila. Ale ti hovorím toto neprejde kvôli tomuto a neprejde to povodie Váhu.
R: My máme vyjadrenie od plynárov. Lebo predtým keď sme sa to snažili zlegalizovať a tí sa vyjadrili že je to v poriadku.
VR: Nevadí, no len.
Š: Ja to podávať nebudem (ten roh) len kvôli tomuto.
R: Tak potom by sme chceli. Neviem presne či vy teda (VR) musíte pána Škulavíka vyzvať, alebo aký je oficiálny postup, s tým, že vlastne má stavebné povolenie na 4,9 m garáž a jeho garáž má 5,5 m a my s tým nesúhlasíme. Nakoľko sa nám zle vychádza z našej garáže. Ďalšia vec. Neviem. Tak dáme žalobu na súd, že je na našom pozemku. Keby to bolo aj 15 cm, ako som vravel my sme ustúpili dosť.
Š: Podajte si dvere, máte tam dosť placu, prečo tuto. Já nakoniec jako, jako stavebník a ..
R: Ste na cudzom pozemku.
Š: Budem mať stavbu, tak takisto poviem, nedám Vám súhlas v podstate aby ste takto vychádzali a odierali mi stenu.
R: Táto (naša) stavba tu už existovala.
Š: Má povolenie?
R: Boli dve dohody. Najskôr bola dohoda, že sa máte nalepiť dozadu na garáž.
Š: Já som, já som to prečosi robil sem. Pretože mne také povolenie povodie Váhu nedalo. Mne presne povedali 17 m.
R: To mi nehovorte ☺
Š: To mi nehovorte ☺ To ja mám papier od toho. Tak preto som išiel sem.
R: Tak, tiež keď sme na to prišli (že zasahuje k nám) tak otec bol za pánom Škulavíkom, pán Škulavík sa mu dokonca ospravedlnil a povedal, že ten stĺp, v poriadku, že ho posunie, že má byť tam, ako bol a ako vidíte túto spodnú krokvu.
Š: To je v poriádku, áno, bolo. To já nepopieram, ja to ani v tom liste nepopieram čo som napísal na súd. To všetko bola dohoda, len dohoda je dvojstranná.
VR: No dobre, podľa mňa to zasahuje. Neviem povedať koľko, voľným okom si nedovolím povedať koľko ale tuto to zasahuje do cudzieho pozemku. Hej, toto keď urobíme spojnicu tak tuto je to evidentné, že to zasahuje. Neviem koľko, 10, 20, 30 čísel ja neviem koľko ale zasahuje.
Š: To je všetko v norme, to já mám preverené.
VR: Héj?
Š: To na úkor toho vzadu. Tam to pójde preč.
VR: To bude treba dať vytíčiť. Túto hranicu lebo vy tvrdíte, že je to ináč, že to zasahuje do Vášho, vy zasa opačne že oni zasahujú do Vášho. Hej? Takže sa to bude musieť dať vytýčiť. Hej. Stavebné povolenie nevydáme dokiaľ to nebude vytýčené, pokiaľ nebude jasné ako je stavba umiestnená na pozemku a či zasahuje do susedného pozemku. Ak sa zistí…
Š: Viem, že musíš prerušiť stavebné konanie, doručiť to a já viem čo mám robiť ďalej.
Š: Tak, tak, tak
Š: Tak ho jednoducho vydáš tak aj tak a hotovo. Tak dobre, bude o mesiac neskôr.
Š: Má prerušiť stavebné konanie.
R: Ak sa tu bude robiť tak zavoláme policajtov, že nemáte stavebné povolenie a staviate na našom pozemku. Tak.
VR: Áno, ak stavia niekto na cudzom pozemku musí byť zmluvný vzťah.
Š: Jasné, jasné.
VR: Ak nedôjde k zmluvnému vzťahu a ak vlastník pozemku nesúhlasí s dodatočnou legalizáciu stavby je vlastník pozemku odkázaný na súd v súlade so stavebným zákonom. Ak sa teda bude zasahovať do vášho pozemku a vy nebudete súhlasiť, tak vlastník pozemku, nie ten čo postavil na cudzom pozemku, ale vlastník pozemku je odkázaný na súd.
Š: Oni musia preukázať že sú vlastníci tohoto pozemku.
VR: Oni preukážu. Ale oni už budú odkázaní na súd v zmysle stavebného zákona.
VR: Toto sa nezlegalizuje dokedy nerozhodne súd.
R: My sa nechceme hrať na nejaké široké lakte.
Š: Ani já. Pre garáž toto? Prosím Vás, ja som si myslel že budeme susedia.
R: My takisto, ale prišiel nám dosť prekvapivý list.
J: Po tom výhražnom liste?
Š: Já blbec, že som Vám vôbec to predal, ešte sme si sľúbili že ideme toto, ale ja som hneď vedel…
R: Čo ste hneď vedeli?
Š: Že, ktorá bije.
R: Všetci čo nás poznajú vedia, že nie sme konfliktní a máme záujem to vyriešiť stále ako vravím, že chceme len aby ste ten stĺp posunuli nakoľko geodet Vám zameriaval hotovú stavbu.
VR: Mal by sa osloviť geodet ako je možné že tu dal šírku 4,93 a koľko to má šírku vy vravíte 5…
R: 5,5 m.
VR: 5,05? R: Nie, 5,5m
VR: Tak to je 50 cm, ako sa to asi stalo? Čiže on asi nezameriaval základ ale toto keď to bolo posunuté?
Š: A to je možné? A tým pádom ešte pol metra je v mojem.
VR: Neviem ako sa to mohlo stať.
R: Mám ešte z katasterportálu, kde vlastne som pozeral kde je tá hranica, ten rozmer pričom naša garáž vlastne je ešte je tam 20 cm rezerva a plus 27 cm od hranice toho, tejto parcely po hranicu tuná, takže.
VR na R: Viete, vy si medzičasom môžete dať zamerať stavbu. Lebo toto vyzerá že je ok. Len to musí byť geodetom aby tam bolo že je to zameranie stavby.
Š: Já nebudem gulaté razítko preci spochybnovat. Vy sa ohánate v podstate, tu máte plynárne, to je ten bod, a to je stredotlak. A tam je ochranné pásmo, koľko.
R: Štyri metre?
Š: A sú hento 4 metre?
VR: Ochranné pásmo je 1 m. Od stredotlaku aj okolo pekárne sa ťahalo 1m.
R: Ale ten plyn pri našej končí, ide popred tie ostatné garáže, takže si znepriatelíte akurát tých ostatných susedov.
Š: Nie, no tak šak.
J: On ide z tejto strany cesty na druhú. Takže plyn popred našu garáž ani nejde.
Š: Ale máte tam roh.
J: A keby išiel plyn popred našu týmpádom by išiel popod vašu garáž.
Š: To je v poriádku.
VR: Plyn, to by som sa nebála. To vidím, že je to dostatočná vzdialenosť.
Š: Podajte si vy dvere o tých, o toho pol metra a máte to vyriešené.
R: Ale my to tu už máme hotové pán Škulavík, takže by ste sa mali trošku zmierniť.
Š: Čo už máte hotové, veď otec mi ukazoval vnútri čo máte hotové, čo máte hotové? V podstate podám, vyberem dve desky a hotovo.

R: Ja by som spochybnil toho geodeta, že ako vlastne meral, keď zasiahol do nášho pozemku.
Š: Len spochybnujte. Dajte si v podstate voči tomuto rozhodnutiu a tak ďalej a žalujte oného.
VR: 5,5 by malo byť od tohoto bodu tak šikmo po ďalší bod. To začal na ceste? To vytýčil pokiaľ to máte?
Š: Nie, nie
R: A prečo Vám nevytýčil aj druhú stranu?
Š: Ale šak tam je zakreslené obidve.
Š: A to čo já si rieším zo susedom po tom ťa nič.
R: Prečo mi tykáš. Ja sa chovám slušne.
Š: Hej R: Hej

VR: Takto šikmo je tých 5,05, ale to je stále 5,05 a nie 5,5. Vidíš sám (Š) že je tu nejaká nezhoda.
Š: dobre, dobre, to je zodpovedný on ako to meral.
VR: Takže my dáme do predbežného otázky vytýčenie hranice pozemku. Aby sme videli kde koľko ako zasahuje. A potom už musia byť tie zmluvy navzájom a myslím že sa dohodnete. Že ste rozumní ľudia, že si navzájom.
Š: my sme rozumní, veď my sme rozumní ľudia ale v podstate já.
VR: Všetci koľko Vás tu je vás vyzývam a apelujem že kvôli tomuto nie je život aby sa kvôli tomuto chodilo po súdoch.
Š: Ale já sa vulgárne urážať nedám.
VR: Neviem čo považuješ za vulgárne, to už je každého iné ponímanie, hej.
Š: Jasné.
VR: Ale ako vravím, ja som naučená na podanie, ja z toho nerobím vedu.
Š: Ani ja, ani ja.
VR: Ja som dostala podanie, teba som s tým oboznámila lebo si dotknutý ako účastník, že bola podaná sťažnosť.
Š: Já bych ho potreboval prefotiť. Tak si to vyžiadam… Tuto ti dám zároveň projekt na elektriku.
VR: Áno. Dokumentáciu dvojmo, lebo jeden sa pečiatkuje…
Š: Ale tú sťažnosť mi prefoť. Já ju doložím súdu.
VR: To by si mal stiahnuť a sa dohodnúť. Rozumní ľudia sa dohodnú a nie takto…
Š: Ja budem vola zo seba toto robiť? Šak uvidíme čo pôjde dole, či moja alebo ich.
VR: Zdá sa že to zasahuje. Šak vidíš voľným okom.
R: Aj keby tá vaša značka sedela tak to voľným okom viditeľne zasahuje.
Š: A budem to posúvat tretí raz a štvrtý a piátý? Kvôli tomu?
VR: Ale nie, ale vychádza, že si na cudzom.
R: Ste na cudzom pozemku.
Š: Ja som presvedčený, že nie.
VR: Ale keď je tuto značka.
Š: Ale však uvidíme, nechaj.
VR: Aj vidím na tebe, že vidíš voľným okom že.
Š: Ale ja keď tuto stanem tak som na cudzom pozemku 5 cm?
R: Keby hneď?
VR: Ale viac…
Š: 5 cm
R: Ale nemáte na to právo, keby sme my teraz spravili to, že si posunieme tú garáž ku vám?
Š: Ale veď tá vôla, to som tam nechal. Akého pol metra? Ja som hento čo je tam nechal.
R: Ale náš pozemok je ešte pol metra.
Š: Kde?
R: Pozrite sa pán Škulavík, ak budete robiť problémy.
Š: A já som není pán Škulavík já som doktor Škulavík. Keď ti já tykám tak sa, no tak sa a takto sa vyjadruj.

J: A ty povedz že si inžinier.
R: to tu nehrá žiadnu rolu.
Š: Ale no tak samozrejme ideme sa to.
R: Tak pán doktor Škulavík, my žiadame len aby bolo uplatenené naše právo, s tým, že to je náš pozemok, aby tam nebola vaša stavba. Chceme sa dohodnúť, umožníme Vám to mať tam tú zadnú časť ak sa nám tu bude dobre vychádzať a odbijete si ten roh, ak nie, tak nech sa páči, podávajte tresné oznámenia, robte z toho riadne haló.
Š: nebudeme robiť strašné. Toto sa musí vyriešiť v podstate že keď já toto podám tak vy podáte dvere. Kompromis za kompromis. Tak v podstate aby mi to tu nezavadzalo. Ja potrebujem okolo stavby chodiť. Keď aj znútra. Tak si to podáte jednoducho pol metra minimálne alebo meter, já s tým nesúhlasím. Ja som ten súhlas od Vás nepotreboval čo sa týka lebo toto je čierna stavba.
R: Keď staviate na cudzom pozemku tak tam môže stáť aj atómová elektráreň a budete potrebovať súhlas.
Š: Dobre.
R: Alebo aj keby tam nestálo nič.
Š: Dobre.
Š: Spravíme záver. Ja sa tu nebudem s Vami. Máte možnosť sa vyjadriť k platobnému rozkazu keď Vám príde a hotovo. A som povedal, že to podám tak to podám.
R: Však v poriadku, my sa tomu vôbec nebránime.
Š: Takýchto čiernych stavieb je v Rovnom doaleluja.
R: Jedna tu pribudla. V podstate dvojgaráž ☺

VR: Áno, je to, to sa už považuje za nepovolenú stavbu aj keď bolo začaté, ale nie je dokončené.
Š: Ale veď v poriadku. Vieš čo máš robiť, ja viem čo mám robiť.
Š: Tie čierne stavby treba… Ja som ich narátal 300.

R: Začnite ich všetky riešiť a potom sa radšej presťahujte ☺
Š: Ale nechajme to tak.
R: vy ste sa nám začali vyhrážať?
Š: Aké vyhrážanie?
J: ten list čo te nám poslal.
R: To nechajme tak, to tu nevyriešime, to bude riešiť prokuratúra.

Š: Ja som nedal sťažnosť na Vás, ale vy na mňa a moju manželku.
R: Pretože sa s Vami nedalo spojiť.
Š: Aha, to sa tak chodí do dvora a debatuje so starou 87 ročnou ženou.
R: Ona otca pozvala a zisťovala o čo ide keď sa pýtal kde ste. Mimochodom tam máte kanceláriu na svojej adrese.
Š: kedy prišiel ten Váš otec?
J: Ráno to bolo.
R: Ráno išiel.
VR: Takže vy uvádzate, že doktor Škulavík s manželkou postavili časť garáže na Vašom pozemku, vy ste v tom. Ja to tu uvádzam. Nadiktovali by ste mi čísla toho pozemku? …./5
R: Takže trváme na tom aby sa aj v zápise uviedlo, že stavba pána Škulavíka je čierna stavba a že sa teda snaží o jej dodatočné zlegalizovanie. Neviem teda, či to vy už budete riešiť automaticky tak.
VR: Budem automaticky, tu už ide o dodatočnú legalizáciu. Áno, už to mám aj v zápise zapísané že sa bude jednať o dodatočné stavebné povolenie. Dodatočne. Nakoľko ste to napadli a sú postavebné už betónové základy tak sa musí vydať dodatočné stavebné povolenie.
R: Taktiež do zápisu žiadame uviesť že pán Škulavík aj napriek a po dohode svojvoľne posunul ten stĺp.
VR: V dokumentácii mal takto. V dokumentácii nemal…
R: Veď ste mi vraveli, že v dokumentácii má šírku 4,93 m.
VR: Áno, a v skutočnosti toto je 5,5 m. No to sa musí zistiť a nemá to tak zalomené v dokumentácii. Nemá to tak zalomené. Však tuná to je takto.
R: Pozrite sa v dokumentácii. Už tu to má došikma. Vidíte.
VR: Noo.
R: Podľa tej projektovej dokumentácie je to úplne evidentné. Nie som idiot. Pozrite sa na to. Roh našej garáže. V projektovej dokumentácii už tu je medzera a jeho garáž ide došikma.
VR: No vy to nemáte zamerané ako stavbu, vy to máte zamerané len ako pozemok.
R: Dobre, ale geodet to zameriaval, keď tu už stála stavba. Keď robil ten geometrák tak garáž už stála. Lebo však my sme to chceli vysporiadať a máme 3 geometrické plány a na všetkých je vlastne ten rozmer rovnaký, pričom garáže už existovali a geodet predsa nezameral bod niekde vnútri stavby. Zameral vonkajšiu hranu, ešte aj 20 cm tam vychádza rezerva.
VR: Vy vyslovene nemáte geometrický plán na zameranie stavby.
R: My to dáme spraviť, ale chcem tam uviesť to, že na tomto pojednávaní, že nepostupoval podľa projektovej dokumentácie, ktorá bola vlastne prejadnávaná na tom prvom stavebnom konaní.
Š: Čo bolo teho 30 teho?
VR: Hej
Š: No šak tu neboli.
VR: Neboli no.
R: Ešte od vydania stavebného povolenia by sme aj tak mali 14 dní na odvolanie.
Š: Ale veď hej.
VR: Veď neboli, ale povolenie nebolo vydané, nie preto že dali sťažnosť ale preto že nebolo vyňatie. Že chýbala dokumentácia k vyňatiu pôdy a dokumentácia na prípojky. Kvôli tomu sa to oddialilo.
R: Ďalej by sme chceli do zápisu. Že sa teda začala čierna stavba a navyše nie je v súlade s projektom ktorý tam bol.
VR: Treba dať vytýčiť tú hranicu tých pozemkov. Najlepšie by bolo za účasti oboch strán. Hej?
Š: No jednoznačne.
VR: By bolo najlepšie, neviem kto ho bude volať, kde ho budete volať?
R: No asi nie ten pán Kubáň alebo ako sa volá? Ktorý vytyčoval tieto pozemky. No ja neviem. Môžeme sa dohodnúť. Mne to je kvázi jedno. Nejakého vyberieme aj náhodne z internetu.
Š: Já navrhujem aby to na základe toho tej žaloby súd bude menovať znalca. (žaloba za ohováranie čo s tým nemá tič spoločné a súd??? )
R: Ale tam nebola žiadna žaloba podaná.
Š: Šak som hu teraz odovzdal.
R: Aha. Jasné, tá vaša ☺ (už spomínaná čo súvisí s úplne inou vecou)
Š: Mne to je jedno, bude aj aj rok bude trvať, ale dovtedy garantujem hanto pôjde dole. Ja potem hranicu budovy vytyčovať nemusím.

R: Vy ste na cudzom pozemku.
Š: A vy na vlastnem pozemku nemôžete mať čiernu stavbu.
R: Takisto ako aj vy.
Š: Ja mám viac dokladov ako vy!
R, J: Smiech ☺ ☺
R: Čo si ideme ešte pomerať pán Škulavík?
Š: Zasa som neni pán Škulavík.

R: Pán Doktor. Tak ja som zvyknutý, že k doktorovi obyčajne chodím s chrípkou.
VR: Tak tu zapíšeme len, že stavebník musí vytýčiť, hej? To je Vaša povinnosť ako stavebníkov, my keď máme začaté konanie tak stavebníkovi sa ukladá tá povinnosť, nakoľko sa vyskytol tento problém tak od výsledku znalca záleži pokračovani povolenia tej stavby. Hej? Takže stavebník musí dať vytýčiť hranicu pozemku číslo …./5
Š: …./45. Daj tú starú
VR: Dám tú starú, lebo toto ešte nie je zapísané. Dáme …./45 a …./5 hej.
Š: Ale napíš tam, že to bude vytyčovací plán, nie geometrický plán.
VR: Hej, áno vytyčovací. Vytýčiť spoločnú hranicu. Dať vytýčiť a tu sa to uvidí. Dať vytýčiť kolíkom alebo farebne.
Š: Samozrejme, šak tu budeme a nebudeme ju spochybňovať, len aby tu prišli, já vám to včas dám vedieť kedy geodet príde.
R: Povedzte mi úprimne pán doktor Škulavík, že keď ten geodet vytýči tú hranicu a budete na našom tak čo spravíte. Odstránite si tú časť stavby?
Š: No potiaľ pokiaľ mi určí. Dám to presne na hranicu.
R: Oplatí sa Vám to? Rozbíjať celý ten základ?
VR: Potom ale aj s tým okapom. Lebo geodet vytýči spoločnú hranicu na zemi.
Š: Jasné že to odstránim, ale tým pádom sú oni na hranici.
VR: Keď sa to preukáže u nich, tak zasa to isté. Sa posunú. Navzájom.
Veď zákon aj to vytýčenie musí platiť pre obidve strany. Takže dáme.
Š: Geodet okrúhle razítko a nech je to aj pánboh ten za to zodpovedá. A potom je tresne stíhaný on.
VR: Chcete ešte niečo k tomu uviesť. Lebo mala by som tu aj Vaše stanoviská uviesť. Ja som napísala to, že dnešné konanie bolo zvolané na základe sťažnosti ktorú dňa 31. 08. 2010 podali manželia Ratulovskí obaja bytom Veľké Rovné …, sťažnosť sa týka výstavby garáže na pozemku číslo …./45 katastra V. Rovné ktorej stavebníkmi sú doktor Jozef Škulavík a manželka Lívia Škulavíková obaja bytom V. Rovné … Manželia Ratulovskí uvádzajú, že doktor Škulavík a manželka postavili časť garáže na ich pozemku …./5 Na ústnom pojednávaní spojenom s zisťovaním bolo zistené, že stavebník musí dať vytýčiť spoločnú hranicu parcely …./45 a …./5. Aby sme vedeli do akej miery sa zasahuje do susedovho pozemku. A potom to doriešiť navzájom.
Š: Ešte tam napíš, že prehlasujem.
VR: Tak teda vyjadrenie dotknutých. Vo svojom mene chcete alebo aj v mene manželky pán doktor chcete? V obidvoch teda.

Zvyšok uverejním keď nám príde záznam z konania alebo je možné do zápisu nahliadnuť na stavebnom úrade.

Pán Škulavík nám ešte pohrozil že príde aj s SBS a rozbije nám dvere, ktoré mu vadia. Nie som právnik ale myslím si že je to vyhrážanie…

Hlavne si všimnite rétoriku, odbornosť a znalosť zákonov… Prvá vec čo urobil na stavebnom konaní, že prišiel a zastrašoval žalobou. Žalobu môže podať ktokoľvek na kohokoľvek, ak je to blbosť súd to obyčajne zmietne zo stola. O ďalšom postupe pána doktora a jeho úspešnosti v tejto veci Vás budem informovať. Vyzerá to, že nakoniec nebude v našom pozemku spomínaných 40 – 50 cm ale možno nejakých 25 – 30 ale predsa. Uvidíme keď príde geodet ako sa zachová a či charakterne splní to čo sľúbil a podá sa za hranicu. Po mojich skúsenostiach s týmto pánom tomu neverím.

NA OBVODNOM ÚRADE V BYTČI PREBEHLO KONANIE KDE SOM BOL OBVINENÝ, ŽE V TOMTO ČLÁNKU SOM SI VYMYSLEL VYJADRENIA DOKTORA ŠKULAVÍKA. NA KONANÍ PRÍTOMNÍ DOSVEDČILI ŽE PREPIS JE ÚPLNE PRAVDIVÝ. SO ŠKULAVÍKOM SME SA DOHODLI NA ZMIERI, AK ZVEREJNÍM OSPRAVEDLNENIE ZA ZVEREJNENIE TOHTO PREPISU BEZ JEHO SÚHLASU. ZAŤAL SOM ZUBY ABY MALI VŠETCI UŽ POKOJ A SPRAVIL SOM TO. ŠKULAVÍK OPäŤ PORUŠIL SLOVO A ZMIER AJ NAPRIEK TOMU NEPODPÍSAL, NAVYŠE SA ZASA SNAŽÍ ÚTOČIŤ NA OBEC, ŽE NEROZHODLA PODĽA ZÁKONA OHĽADOM GARÁŽE. NAVYŠE MŇA OBVINIL, ŽE SI NESTOJÍM ZA SLOVOM A ŽE SOM SA MU DE FACTO A DE JURE NEOSPRAVEDLNIL TAK AKO TO POŽADOVAL, PRIČOM ZNENIE DIKTOVAL ON SÁM 🙂 (ABSOLÚTNA PARANOJA?). SNAŽÍ SA PREKRÚTIŤ OSPRAVEDLNENIE AKO PRIZNANIE, JA SOM VŠAK PREPÍSAL ÚDAJE PRAVDIVO A DOSLOVNE A OSPRAVEDLNIL SOM SA LEN ZA ZVEREJNENIE, ZA ČÍM SI STOJÍM.

Etudy z Veľkého Rovného alebo Toto je právnik?

5 názorov na “Etudy z Veľkého Rovného alebo Toto je právnik?

  • 09/10/2012 o 12:56 pm
    Permalink

    Dnes po viac ako dvoch rokoch naťahovania padlo rozhodnutie Okresného súdu v Žiline, súd zamietol žalobu pána Škulavíka voči našej rodine ako neopodstatnenú, sledovať jeho vystúpenie pred sudkyňou bol zážitok, ktorý by som rád opísal ale nechcem čeliť ďalším obvineniam. Chcel by som sa poďakovať všetkým, aj in memoriam, ktorí sa ho nebáli, vystúpili proti nemu a všetkým ktorí si spravili na vec svoj spravodlivý názor. Verím, že táto kauza je úspešne za nami, ale cítim v kostiach, že úplný koniec to nebude. Po dohode s právnym zástupcom zvažujeme ďalšie kroky, predbežne však dúfame že nebudú potrebné a že vysoké trovy konania, ktoré bude musieť zaplatiť budú dostatočným poučením a nebude sa ďalej zahrávať so spravodlivosťou. Príjemný deň všetkým.

  • 27/12/2011 o 8:59 pm
    Permalink

    Jozef ŠurmanVeľké Rovné
    Otvorený dopis pani Lídii Škulavíkovej

    Vážená pani Škulavíková, vopred sa Vám ospravedlňujem za spôsob, ktorým Vás kontaktujem, ale inak sa s Vami spojiť neviem. Keby som k Vám šiel osobne, tak by ma Váš manžel Jozef Škulavík udal, že mu ohrozujem celú rodinu ako to spravil s Ratulovskými. Váš manžel podrezal lavičku, ktorá vedie na Náš pozemok, neprerezal ju úplne aby spadla, len ju podrezal a tým pádom sa mohla zrútiť kedykoľvek by na ňu niekto stúpil. To je to čo ma trápi a bolí, moja dcéra s malou vnučkou v kočíku a takisto malý vnúčik tadiaľ chodili za mnou na pozemok. Prakticky ohrozil celú moju rodinu. Čo by ste robili na mojom mieste? Takisto máte krásnu malú vnučku.
    Váš manžel si stále myslí, že je to pôvodná lavička, ale tá je už dávno preč a túto lavičku som už dvakrát robil na vlastné náklady.
    Dôvod prečo Vás kontaktujem takouto cestou je ten, že by som Vám rád dal prečítať listy, ktoré píše Váš manžel mojim deťom a aj keď je na nich Váš podpis, neverím, že o nich niečo viete.
    Pred 3 rokmi mi diagnostikovali rakovinu žalúdka, mám za sebou ťažkú operáciu a len vďaka vnúčatám a tej záhradke, ktorú sme ťažko nadobudli, bojujem s rakovinou dá sa povedať úspešne. Čo však s nami robí Váš manžel, neviem ako dlho ešte vydržím.
    Ešte raz sa ospravedlňujem, ale Vy ste osoba do ktorej vkladám nádej a verím, že sa stretneme.
    Prajem Vám, Vašim deťom a vnučke Šťastné a Veselé sviatky.

    Jozef Šurman, Veľké Rovné 22.12.2011

  • 25/12/2011 o 10:29 pm
    Permalink

    Veru, je to bohužiaľ tak, že potkanov čo sa neboja je čoraz viac a slušných ľudí čo majú odhodlanie sa brániť čoraz menej…

  • 21/11/2011 o 2:26 pm
    Permalink

    Ja si myslím, že bolo správne zverejniť veci okolo sporu. Možno ani nie tak pre Vaše očistenie mena.(Ľudia, kt. si mysleli, že máte pravdu si to budú myslieť aj ďalej a ľudia, kt. ohovárajú budú po tomto ešte viac:D) Ale skôr pre ,,obyčajných ľudí,,. Mne osobne keby niekto doniesol žalobu tak ma to vystraší. Ale tu vidno, že keď ma človek pravdu a zákon je na jeho strane tak by sa nemal hneď vzdať…

  • Spätné upozornenie:RATULOVSKY.sk » VEREJNÉ OSPRAVEDLNENIE

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.