fbpx

Takúto otázku si kladie väčšina našich klientov, ktorí chcú predať byť ale momentálne ním ručia či už za hypotekárny úver alebo iný druh pôžičky.

Predaj založenej nehnuteľnosti je možný a nie je to nič zložité. V podstate existujú dve možnosti.

1. vyplatiť pôžičku, od veriteľa si vyžiadať potvrdenie, že dlh je splatený, odovzdať ho katastru. Katastrálny úrad následne vymaže záznam o ťarche (založení) nehnuteľnosti a nehnuteľnosť je následne „čistá“ a je možné ju bezproblémov predať.

2. vyžiadať si tzv. kvitanciu – prísľub veriteľa v ktorom je zároveň uvedená výška dlhu. Priamo v kúpnopredajnej zmluve je potom možné jednoducho ošetriť, že z peňazí na nehnuteľnosť zaplatených kupujúcim sa časť odvedie priamo na splatenie starého dlhu.

Ak nemáte istotu o priebehu takéhoto typu realitného obchodu, je dobré sa poradiť s odborníkom – právnikom alebo profesionálnym realitným maklérom, ktorý vám jednak poradí ako postupovať a vyhotoví vám aj potrebnú dokumentáciu, prípadne pomôže s celým realitným servisom.

Ako môžem predať založenú nehnuteľnosť?

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.