fbpx

Dobrý deň, volám sa Ján Ratulovský a som z realitnej kancelárie Riešime bývanie. Už 14 rokov pomáham svojim klientom kupovať a predávať nehnuteľnosti a dnes som si pre Vás opäť pripravil informácie ako to vyzerá na realitnom trhu na Slovensku a konkrétne v Žiline. Údaje čerpáme z Realitného barometra Realinej únie Slovenskej republiky.

Informácie nájdete vo videu:

Cenová hladina realitného barometra v novembri 2022 dosiahla úroveň 2791 EUR/m2.

Pre porovnanie cenové hladiny v predchádzajúcom období:
január 2020          …..            1868 EUR/m2
január 2022          …..            2034 EUR/m2
január 2022          …..            2529 EUR/m2
september 2022   …..            2902 EUR /m2  …. cenový vrchol.

Po dlhom čase odkedy ceny rástli sa prvýkrát jasnejšie ukazuje stagnácia a prichádzajúce klesanie cien. Štatisticky ceny v niektorých segmentoch narástli za posledný rok aj o 30%.

Klasický 70 m2 byt na sídlisku Solinky v Žiline sa aktuálne predával na hladine okolo 160 – 165.000 EUR pričom pred rokom sa podobné byty predávali o 20 – 30.000 EUR lacnejšie čiže aj tu vidno nárast o viac ako 20%.

Ponuka na realitných portáloch začína pribúdať, kým pri poslednom zhodnotení bolo v ponuke portálu nehnutelnosti.sk v ponuke 18 bytov aktuálne je ich 76, dvojizbových zo 81 na 176 a trojizbových bytov zo 71 na 210. Ponuka je viac ako dvojnásobná s predchádzajúcim obdobím a nehnuteľnosti pribúdajú do ponuky rýchlejším tempom ako prebieha ich predaj.

Ponuka prenájmov ale práve naopak výrazne poklesla a bytov na prenájom je veľký nedostatok. Ponuka nájomných bytov sa naozaj scvrkla.

Pred 2 mesiacmi som vypracoval analýzu pre spravodajský portál SP21 s ohľadom na index dostupnosti bývania a na uvedenom grafe vidno ako sa výrazne zhoršila dostupnosť bývania. Zapríčinili to viaceré faktory ale jedným z hlavných bol rast úrokových sadzieb z hodnoty pod 1% na takmer 4% aktuálne.

Viac o tejto problematike si môžete pozrieť v podrobnejšej analýze ktorú budem aktualizovať.

V najbližšom období bude veľký tlak na cenu, hlavne z dôvodov zvyšovanie úrokových sadzieb a cien energií, sami už vidíme že ľúdia sú pri nákupe nehnuteľností výrazne opatrnejší. Pre kupujúcich a predávajúcich je teda veľmi dôležitou informáciou to, že ponuka pribúda, je z čoho si vyberať ale pravdepodobne sa bude ešte zhoršovať dostupnosť úverov. Ceny pravdepdobne nebudú rásť, práve naopak predpokladá sa ich stagnácia alebo mierny pokles, developerom porastú náklady a s ohľadom na situáciu budú musieť projekty pozastaviť alebo znižovať svoje marže. Ak chcete nehnuteľnosť predávať v blízkej dobe, doporučujem s predajom nečakať, ceny už sú na vrchole alebo v mnohých prípadoch aj za vrcholom a situácia sa môže v budúcom roku ešte celkovo zhoršiť. Ak chcete nehnuteľnosť kúpiť je na zváženie či sa oplatí počkať na vývoj a profitovať z nižšej ceny za cenu vyšších nákladov predovšetkým v súvislosti s financovaním cez úver.

Ak sa chcete podrobnejšie poradiť ohľadom toho ako to môže ovplyvniť Váš predaj alebo kúpu kľudne ma kontaktujte cez tento web alebo kontaktné údaje ktoré nájdete na stránke.

Ing. Ján Ratulovský
realitný maklér – Riešime bývanie Žilina

Krátky prehľad o realitnom trhu v SR a Žiline | december 2022

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.