fbpx

Dnes zverejňujem svoj v podstate prvý vlog. Ten pred ním bol taký narodeninový, nultý… Dnes by som mal začať a mal som vážnu obavu, že nebudem mať o čom rozprávať… Nenaplnila sa… Skôr neviem kde začať. Napadlo ma asi milión zaujímavých tém a vecí o ktorých by sa dalo točiť a bolo ťažké vybrať. Pôvodne som chcel začať niečím úplne iným ale keďže dnes je výročie Slovenského národného povstania a zaujímavou zhodou okolností práve včera som podpísal zmluvu na predaj jedného domu ktorého história siaha až takmer po druhú svetovú vojnu tak tento vlog bude o silnom príbehu…

Rozprával som sa s pani majiteľkou ktorej babka bola pôvodnou vlastníčkou domu a pri bombardovaní prišla o dom a aj o dcéru. To čo ostalo v ruinách nebolo možné ďalej využiť a tak museli celý zvyšok domu zbúrať a následne vystavať nanovo. V tej dobe to nebolo jednoduché a aby mohli postaviť dom tak si chodili kupovať tehly na prídel. Najskôr strata dieťaťa a potom jeden človek z rodiny, jeden deň, 40 tehál… Plných pálených… Neviem koľko členov z rodiny vtedy stálo v rade a koľko im trvalo kým zabezpečili dostatočný počet tehál, vozili ich vozom asi 6 km zo Žilinskej tehelne a zakaždým si vystáli radu. Aj vďaka tomu, že sa niekoľko odvážlivcov vchopilo a potom sa k nim pridali ďalší dnes nemusíme takto chodiť na tehly a čo je dôležitejšie, vlastne že sme vôbec tu….

Predvčerom som robil rozhovor pre žilinské noviny ohľadom cien nehnuteľností a s redaktorom sme rozoberali aké to majú mladý pri kúpe bývania ťažké. Keď porovnám tento príbeh s príbehom mladého páru, ktorému sme všetko zabezpečili, bývanie mali na tácke a bolo im nepohodlné ísť na 15 minút do banky podpísať záložnú zmluvu a povedali, že to sú náročné vybavovačky, príde mi to smiešne… Dnes chceme všetko lacno, rýchlo a bez námahy a je potom prirodzené že si veci o to menej vážime… Predtým boli ľudia tvrdší, veci mali vydreté, vážili si ich a boli si k sebe bližšie aj kvôli tomu, že boli vzájomne na sebe závislí a potrebovali si pomáhať. V dnešnej individualistickej dobe je potrebné sa určite zamyslieť a trošku aj poštudovať, prečo je ten-ktorý deň taký významný že sú počas neho zatvorené obchoďáky, či pomenovaný park v centre mesta… História je niekedy bližšie ku nám ako si myslíme a niekedy je naozaj dobré naťukať do googlu miesto „je aupark otvorený cez sviatok“ frázu „druhá svetová vojna v Žiline“. Verím že po pár minútach čítania a pozerania fotiek si budete všetko viac vážiť…

No mám trošku pocit že tento vlog sa zmenil trošku na kázeň ale osobne ma prekvapila tá súhra okolností a príbehu toho domu čo by som mal teraz predať. Nabudúce určite nejaká menej vážna téma… Pozrite si teda niečo o SNP keď už máme tento sviatok, tí čo máte predĺžený víkend si dobre oddýchnite a teším sa na Vás pri ďalších videách.. V popise videa nájdete pár zaujímavých linkov o SNP v súvislosti so Žilinou.
Ak Vám vlog priešiel zaujímaví tak klikajte …. odoberajte …   Majte sa pekne.

Vlog 001 | Aj Žilinu bombardovali | YouTube – Seriózny realiťák

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.