fbpx

Živnostníci, ktorí nevyužívajú paušálne výdavky, môžu ušetriť na daniach vďaka jazdeniu autom či nákupu stravných lístkov. Rovnako ako zamestnanci majú nárok aj na diéty pri zahraničných služobných cestách.

Originál článku nájdete na nasledovnej adrese:
http://profesia.pravda.sk/zivnost/clanok/26493-zivnostnici-mozu-usetrit-na-sukromnom-aute-i-stravnych-listkoch/

Každý živnostník si môže svoj daňový základ znížiť o stravné za každý deň vo výške 3,80 eura. Kým zamestnancom zamestnávateľ uhrádza len 55 percent z hodnoty stravných lístkov, živnostník, si môže z daňového základu odpočítať ich celú hodnotu. Ak pracuje len cezpracovné dni, znamená to, že za tento rok si vďaka tomu môže znížiť svoj daňový základ celkovo o 950 eur.

Živnostníci stravné vykazujú buď účtami za jedlo, alebo si nakúpia stravné lístky. V takom prípade nemusia účtovať každý obed samostatne. Živnostník musí počítať aj s tým, že spoločnosti, ktoré vydávajú stravné lístky, si za ich predaj účtujú poplatok. Ten sa pohybuje okolo päť eur bez ohľadu na to, koľko lístkov podnikateľ kupuje. Preto je najvýhodnejšie kúpiť naraz stravné lístky na celý rok.

Podnikatelia dokážu svoj daňový základ výrazne znížiť aj používaním auta. Majú pritom na výber z dvoch možností: buď si auto zahrnú do obchodného majetku, alebo nezahrnú. Ak auto dajú do obchodného majetku, znamená to, že okrem prejazdených pohonných hmôt si môžu svoj daňový základ postupne znížiť aj o cenu samotného auta. Zároveň si do daňových výdavkov môžu započítať aj náklady na servis, pneumatiky či umytie daného auta.

Ak auto nezahrnú do obchodného majetku, nemôžu si svoj daňový základ znížiť o cenu auta ani o výdavky na servis, diaľničnú známku či ostatné náklady spojené s prevádzkou auta. Okrem prejazdeného benzínu či nafty si však svoj daňový základ môžu znížiť o paušálnu náhradu vo výške 0,183 eura za každý prejdený kilometer.

Ak napríklad niekto na služobných cestách prejazdí za rok 20–tisíc kilometrov, znamená to, že si svoj základ dane vďaka paušálnym náhradám zníži o 3 660 eur. Ďalej si z daňového základu odpočíta aj prejazdený benzín alebo naftu na základe údajov o spotrebe v technickom preukaze.

Používať na podnikanie súkromné auto sa tak oplatí najmä živnostníkom, ktorí majú lacnejšie alebo staršie auto, ktoré už nemôžu odpisovať, a najazdia veľa kilometrov. Naopak, ak si niekto kúpi nové drahé auto a prejazdí málo kilometrov, je pre neho výhodnejšie, ak ho zaradí do obchodného majetku a odpočíta si postupne z daňového základu kúpnu cenu.

Každý by si mal ešte pred rozhodnutím vypočítať, čo sa mu viac oplatí. Nevýhodou využívania súkromného auta na podnikanie je, že živnostník musí pri každej ceste vypisovať príkaz na služobnú cestu a následne aj jej vyúčtovanie. Oproti tomu, ak má niekto auto v obchodnom majetku, zákon mu umožňuje, aby viedol buď knihu jázd, alebo aby si do nákladov dával 80 percent prejazdených pohonných hmôt. V takom prípade nemusí nikde zapisovať, kde autom bol.

Okrem stravného či náhrady za používanie vlastného auta majú živnostníci nárok aj na diéty pri zahraničných služobných cestách. Ich výška je rovnaká ako v prípade zamestnancov a závisí od krajiny a času, ktorý živnostník v zahraničí strávi.

Živnostníci – odpis nákladov za auto a stravné lístky

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.