fbpx

No a dnes sme mali repete. Po tréningu sa to ale zvládlo tak za 2 hodinky aj s prípravami. Momentálne už z druhého roja nie sú bezdomovkyne ale putovali do pripraveného prázdneho úlika.

Návod pre úplných začiatočníkov ako chytiť roj:
– predovšetkým netreba na chytanie roja žiadne špeciálne pomôcky teda okrem včelárskej kukly ktorú odporúčam. Včely, keď sa roja sú nútené brať si čo najviac zásob a tak sú viacmenej malátne a málo útočné, niektoré rodiny majú ale agresívnejšiu povahu a preto treba byť radšej opatrný a dobre zabezpečený proti žihadlám. Ako začiatočník som si najskôr zhotovil komplikovaný roják, ktorý sa mi v praxi neosvedčil. Najjednoduchšie je roj chytať buď do krabice so zásuvným vrchnákom ale postačí aj obyčajný kýbeľ z Primalexu alebo fasádnej farby ktorý má vrchnák. Roj sa zvyčajne usadí na nejakom vyvýšenom mieste, štandardne na konári stromu. Včely treba nechať zhruba hodinku v kľude aby sa roj usadil, keď už nie sú moc rozlietané, treba sa k nim priblížiť asi najskôr po rebríku alebo ak sú na dostupnom mieste vyšplhať po strome. Čo najbližšie pod chumáč včiel treba postaviť krabicu alebo kýbeľ a čo najviac včiel striasť. Potom treba kýbeľ prikryť alebo krabicu zavrieť a nechať len malý otvor aby sa včely mohli stiahnuť do tohto provizórneho príbytku. Ideálne je tento „roják“ zavesiť pomocou špagátu alebo drôteného háku čo najbližšie k zvyšku roja. Ak je všetko OK tak roj postupne poputuje sám do kýbľa či krabice. Ak by sa počet včiel v rojáku zmenšoval a včely by sa vracali na pôvodné miesto, treba po hodinke zopakovať strasenie ale dôkladnejšie. Pravdepodobne na konári ostala matka alebo podstatná časť včiel alebo sa včelám prvýkrát v kýbli nepáčilo. Ideálne je dať do krabice či kýbľa vopred rámik s vystavanou medzistienkou. Je väčšia šanca, že včely si do nej sadnú na prvý šup. Ak nemáme rámik tak 3-4 konáre s listami postačia. Do večera sa všetky včely obyčajne zgrupia v tomto našom zariadení. Potom môžeme vyčkať do rána ale ideálnejšie je ešte večer tesne pred zotmením včely jednoducho presypať do pripraveného úľa alebo ak úľ sami nemáme zavolať nejakého včelára z okolia, ktorý sa o včely isto rád postará. V prípade akýchkoľvek otázok, kľudne píšte dotazy do formulára na spodu stránky. Nájdete tu aj zopár fotiek a video z chytania roja…

 

Máj rojenia čas… príbeh pokračuje

Pridaj komentár

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.